zondag 30 mei 2010

Kessel-Lo ...

Kessel-Lo is een deelgemeente van de stad Leuven.
Kessel (Lat. castellum = vesting) en Lo (bos) behoorden tot 1827 respectievelijk tot de gemeenten Linden en Pellenberg. In 1827 werden beide gebieden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Kessel-Lo. Die gemeente bleef een aparte onafhankelijke gemeente tot ze op 1 januari 1977 als deelgemeente aan Leuven werd toegevoegd.

Verkeersbord F43 in de Schoolbergenstraat ter hoogte van De Kastaar

De verhouding tussen fusiegemeente Leuven en deelgemeente Kessel-Lo is echter niet altijd even duidelijk, getuige het volgende verkeersbord dat het "begin van een bebouwde kom" aanduidt.

Verkeersbord F1 in de Sneppenstraat te Kessel-Lo

Op het eerste gezicht lijkt het wel alsof Leuven hier als deelgemeente wordt aangeduid. Maar misschien is het net een machtsgreep van de stad om de deelgemeente naar de achtergrond (lees: kleine lettertjes) terug te dringen.
Maar er is meer aan de hand. De officiële schrijfwijze van Kessel-Lo wordt hier vreemd genoeg verbasterd tot "Kessel-lo"! De Sneppenstraat bevindt zich wel in het historische Kessel, maar dat is nog geen reden om Lo zo te kleineren.

Het betreft hierboven weliswaar een verouderd verkeersbord F1, dat stilaan uit het straatbeeld verdwijnt ten voordele van het nieuwe verkeersbord F1a, zoals hieronder. Je zou dus verwachten dat bij het plaatsen van de nieuwe generatie verkeersborden één en ander wordt rechtgezet...

Verkeersbord F1a in de Kortrijksestraat te Kessel-Lo

Kessel-Lo prijkt opnieuw bovenaan, met Leuven in kleinere letters daaronder, maar de schrijfwijze laat nog steeds te wensen over.

Geen opmerkingen: