Jaja, er wordt gewerkt aan de Gemeentestraat in Kessel-Lo en dat zullen we geweten hebben. En neen, we spreken dan niet van werken, wegenwerken of wegeniswerken, maar wel van wegwerkzaamheden.
Komende van de Holsbeeksesteenweg richting Leuven, word je ter hoogte van het Provinciaal Domein attent gemaakt op deze nieuwe situatie.
De aandachtige kijker heeft meteen in de gaten dat het oranje bord je links de Thomas Woodrow Wilsonlaan instuurt.
Bij het volgende kruispunt met de Vlierbeeklaan is het al iets minder duidelijk.
Ten eerste is het niet echt makkelijk om een woord van vier lettergrepen van boven naar onder vlot te lezen. Maar bovendien lijkt het wel alsof het bord ons recht naar de hemel stuurt of zoiets als "Loop naar de maan". Gelukkig blijkt het gewoon de bedoeling om rechtdoor verder te gaan.
We vervolgen dus onze weg via de Frans Nackaerts*straat en worden aan het volgende kruispunt met de Kortrijksestraat naar rechts gestuurd.
Tot zover niets aan de hand, maar even verder komen we aan het kruispunt met de Molenstraat.
Dat we niet naar boven, maar gewoon rechtdoor moeten, is ons intussen al wel duidelijk. Maar nu is er plots sprake van een omleiding. Drie lettergrepen, dat leest natuurlijk wel makkelijker van boven naar beneden dan vier, maar wat is het nu eigenlijk: een wegomlegging of een omleiding?
In het verkeer mogen zowel omleiding als omlegging worden gebruikt. En toch is er een subtiel betekenisverschil. Ze leggen als het ware elk een apart accent. Om het met de taaladviseur van de VRT te zeggen:
"Omleiding heeft betrekking op de weggebruikers. De automobilisten worden via een andere weg - een omweg, zegt Van Dale, en helaas is dat meestal ook zo - geleid.
Omlegging slaat op de weg zelf. Om een nieuwe weg aan te leggen, moet de oude soms worden omgelegd. Samengevat: het verkeer wordt omgeleid, de weg wordt omgelegd.
Het resultaat is hetzelfde, maar toch kun je omleggen en omleiden dus niet zomaar door elkaar gebruiken. Op een bord kan alleen maar wegomlegging staan en niet wegomleiding."
Tenzij ... in Kessel-Lo natuurlijk!
Kruispunt van de Kortrijksestraat met de Borstelsstraat richting Vlierbeek
*Voor de geïnteresseerde lezer en wegens gebrek aan makkelijk te linken info op internet:
Frans Nackaerts (Kessel-Lo 1884 - Holsbeek 1948) is vooral bekend als schilder, aquarellist en etser van landschappen, stadsgezichten, figuren, volkse taferelen en portretten. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie van Leuven, o.a. bij Constantin Meunier. Later werd hij er ook leraar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten